20.8.15

Read: Out of the Easy - Ruta Sepetys

Out of the Easy door Ruta Sepetys
Uitgever: Philomel books - februari 2013

Genre: YA historische fictie
Aantal pagina's: 346
Uitgave: Paperback
Serie: Nee
Andere boeken door deze auteur: Between Shades of Gray


'It’s 1950, and as the French Quarter of New Orleans simmers with secrets, seventeen-year-old Josie Moraine is silently stirring a pot of her own. Known among locals as the daughter of a brothel prostitute, Josie wants more out of life than the Big Easy has to offer. 

She devises a plan to get out, but a mysterious death in the Quarter leaves Josie tangled in an investigation that will challenge her allegiance to her mother, her conscience, and Willie Woodley, the brusque madam on Conti Street. Josie is caught between the dream of an elite college and a clandestine underworld. New Orleans lures her in her quest for truth, dangling temptation at every turn, and escalating to the ultimate test.

With characters as captivating as those in her internationally bestselling novel Between Shades of Gray, Ruta Sepetys skillfully creates a rich story of secrets, lies, and the haunting reminder that decisions can shape our destiny.' (Goodreads)


Dit boek stond al meer dan een jaar in mijn boekenkast. Ik had het ooit gekocht omdat ik zoveel goede verhalen had gehoord over Ruta Sepetys, maar uiteindelijk kwam het er nooit echt van. Tot deze augustus. En wat ben ik blij dat ik dit boek nu gelezen heb!

Het verhaal gaat over Josie. Josie is de dochter van een prostituee die in een van de bekende huizen van New Orleans werkt. Haar relatie met haar moeder is niet al te best en de meeste mensen in New Orleans willen niets met haar te maken hebben. Ze droomt er dan ook van om New Orleans achter zich te laten en te gaan studeren aan een belangrijke universiteit. Maar dan worden haar plannen in de war geschopt als er een moord wordt gepleegd...

Dit boek speelt zich af in de jaren 50. Iets waar ik in eerste instantie tegenop keek omdat dit voor mij een onbekende periode is en ik totaal niet wist wat ik kon verwachten. Maar ik vond het geweldig! Ruta Sepetys sleepte me helemaal mee in Josie verhaal. Alle karakters waren uniek en namen je verder mee het verhaal in. Soms moest ik mezelf helpen herinneren dat ik een fictief boek aan het lezen was, zo zat ik erin.

De schrijfstijl van Ruta Sepetys vind ik erg prettig. Het leest lekker snel, is grappig maar kan je tegelijkertijd ook raken. Ook kreeg ik door de schrijfstijl echt een gevoel van waar dit verhaal zich afspeelde. Door de dialogen met de verschillende karakters was duidelijk te merken dat we ons in New Orleans waande. Ook was het verschil in klasse goed te merken. Iets wat in de jaren 50 erg speelde.

Er waren een aantal bijrollen in dit boek die ik erg leuk vond. Zo was er bijvoorbeeld Willie, de vrouw die bijna een soort moederrol aanneemt maar tegelijkertijd ook echt hard kan zijn naar Josie. En Cokie, die Josie bij staat in alles wat ze doet en alle vertrouwen in haar heeft. Ook de vrouwen die voor Willie werken zijn stuk voor stuk unieke karakters die wat toevoegden aan dit verhaal. En natuurlijk kan ik Patrick en Jessie niet vergeten. Beiden zijn goede vrienden van Josie en beiden jongens zouden nog wel eens meer dan dat kunnen zijn.

Wat ik ook prettig vond aan dit boek is dat het een heleboel sterke vrouwen laat zien. In eerste instantie natuurlijk Josie. Die moet dealen met haar moeder en de wereld waar ze in is opgegroeid en alle vooroordelen die daar bij horen. Maar ook Willie en de vrouwen die voor haar werken. Ze zijn sterk, grappig en nemen ondanks alles, ondanks het beroep wat ze uit moeten voeren, controle over hun eigen leven. Ze doen wat ze moeten doen om te overleven. Ruta Sepetys geeft hier een prettige, en voor mij nieuwe, kijk op. Nog een leuke detail waardoor dit boek mij zo aansprak. Josie werkt (en woont) in een boekenwinkel! 

Out of the easy begint als een soort thriller waarin een moord opgelost moet worden, maar het blijkt al snel veel meer dan dat te zijn. Een verhaal waarin een meisje opzoek is naar wie ze is, wat ze wil en hoe ze daar moet komen. Soms had ik het idee dat ik wat achtergrond informatie miste, maar dit stoorde mij eigenlijk niet.

Dit boek was grappig en hartverwarmend maar tegelijk ook verdrietig en frustrerend. Frustrerend om Josie te zien dealen met haar moeder en de lage verwachtingen die mensen van haar hebben. Ik heb een aantal keren hardop moeten lachen tijdens het lezen van dit verhaal en kreeg tranen in mijn ogen richting het einde. Ik vind het een erg goed boek en zal het dan ook iedereen aanraden.

Een boek met een beetje mysterie, een beetje liefde, een moeder-dochter relatie en een meisje dat haar dromen achterna wil, hoe moeilijk ook.

Cijfer: 5/5

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen