17.8.15

Read: The Queen of the Tearling - Erika Johansen

The Queen of the Tearling door Erika Johansen
Uitgever: Bantam Press - juli 2014
Genre: Ya/Adult Fantasy 
Aantal pagina's: 434
Uitgave: Paperback
Serie: The Queen of the Tearling #1

'Her throne awaits . . . if she can live long enough to take it.

It was on her nineteenth birthday that the soldiers came for Kelsea Glynn. They’d come to escort her back to the place of her birth – and to ensure she survives long enough to be able to take possession of what is rightfully hers.

But like many nineteen-year-olds, Kelsea is unruly, has high principles and believes she knows better than her elders. Unlike many nineteen-year-olds, she is about to inherit a kingdom that is on its knees – corrupt, debauched and dangerous.

Kelsea will either become the most fearsome ruler the kingdom has ever known . . . or be dead within the week.' (Goodreads)

Een tijdje geleden kwam ik dit boek afgeprijsd tegen bij de ABC in Amsterdam. Ik had eigenlijk nauwelijks een idee waar het over ging, maar had het al meerdere keren zien langskomen op andere boekenblogs of op booktube. Ik besloot het mee te nemen en een tijdje later toen ik in de mood was voor een fantasy boek heb ik het in enkele dagen uitgelezen.

Kelsea is de troonopvolger van de Tearling. Haar moeder is al een aantal jaar overleden en nu om haar negentiende verjaardag is het aan haar om haar land de leiden. Haar oom is daar de laatste jaren verantwoordelijk voor geweest en Kelsea komt er al snel achter dat haar land voor vele gevaarlijk is en dat er veel corruptie plaats vind, iets wat Kelsea zo snel mogelijk wil veranderen. Het wordt haar echt niet makkelijk gemaakt, want al vanaf kleins af aan zijn er mensen naar haar op zoek die haar uit de weg willen hebben en ook nu ze koning is stoppen deze mensen niet...

Ik vond de wereld enorm interessant. Het is onze wereld, in de toekomst. Maar niet de toekomst die veel mensen verwachten met een heleboel nieuwe technologie maar juist zonder enige technologie. Alsof we weer in de middeleeuwen terecht zijn gekomen. Het leuke is dat er in dit boek ook een paar keer gehint wordt naar hoe het was voor ‘de crossing’. Toen bestonden er nog dokters, medicijnen, drugs en onze technologie. Maar bijvoorbeeld ook boeken, iets wat nu heel bijzonder is in deze wereld. Ze zijn er nog wel, maar ze zijn heel zeldzaam en worden niet meer gedrukt. Ook is er in deze wereld nog magie te vinden. Al wordt het in dit boek nog niet helemaal duidelijk hoe dit precies werkt.

Kelsea is een enorm sterke vrouw die in het begin van dit boek een ‘normaal’ negentien jarig meisje die onzeker is over zichzelf. Maar ze ontwikkeld zich en groeit echt uit tot een sterke koningin. Vanaf het begin af aan weet ze dat haar leven in gevaar is en dat een heleboel mensen zijn die haar niet op de troon willen en daar alles aan willen doen. Haar leven wordt meerdere keren bedreigt en toch blijft ze door gaan en wordt ze er alleen maar sterker van.
Ook komt ze op voor vrouwenrechten, iets wat je niet veel ziet in andere fantasy boeken. Vaak zie je toch al snel dat vrouwen de man dienen en moeten dealen met alles wat daar bij komt kijken. Dit treft Kelsea ook aan als ze de troon over neemt van haar oom. Maar ze laat meteen zien hoe ze hier in staat door een aantal vrouwen te redden uit de situatie waar ze in zitten en maakt duidelijk aan haar omgeving dat ze het niet eens is met de manier waarop er nu met vrouwen om wordt gegaan. Ik vond dit echt een fijne toevoeging aan het verhaal.

Nog een andere leuk detail, Kelsea houd erg veel van boeken. Al van kinds af aan leest ze heel veel en ze kiest er dan ook voor om de bijzondere boekencollectie van haar peetmoeder naar het kasteel te laten brengen. Ook wil ze dat kinderen meer boeken gaan lezen en wil dat boeken beter beschikbaar worden in haar land. Leuk!

Ook erg prettig is dat in dit verhaal vrijwel geen romantiek voorkomt. Je ziet toch al snel in boeken met meisjes van deze leeftijd dat ze veel bezig zijn met de liefde en alles wat daar omheen hoort. Maar daar moet Kelsea niets van weten. Natuurlijk komt het wel eens voor dat ze denkt aan een van de mannen om haar heen, maar daar laat ze zich niet door afleiden. Ze richt zich totaal op haar taak als koningin. Is weer eens wat anders dan dat ik  normaal tegen kom en dat werkte wel verfrissend.

Voor mijn gevoel missen we veel achtergrond informatie in dit boek. Ik zit met een heleboel vragen over ‘de crossing’, de magie, de Fetch en zo kan ik nog een aantal dingen opnoemen. Maar ik heb het idee dat dit de bedoeling is van schrijver. Het maakt tegelijkertijd ook dat ik enorm uitkijk naar het vervolg.

De schrijfstijl vind ik prettig. Af en toe wat langzaam doordat je veel informatie krijgt over de verschillende karakters en er een beeld van de wereld wordt geschetst. Maar hier had ik persoonlijk geen problemen mee, ik vond het wel bij het boek passen. Het grootste gedeelte wordt verteld vanuit het perspectief van Kelsea maar zo nu en dan verteld het verhaal zich via het perspectief van een van de andere karakters, ook leuke toevoeging!

In sommige recensie las ik dat dit boek heel erg leek op andere fantasy boeken het niet een heel origineel verhaal is. En misschien heb ik nog te weinig fantasy boeken gelezen, maar ik kon me er niet helemaal in vinden. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die ook terug te vinden zijn in andere fantasy boeken, maar ik vond dat er ook genoeg originele elementen in zaten. Als je van fantasy en YA houd kan ik je dit boek zeker aanraden. En ook als je gewoon zin hebt in een boek met een enorm badass vrouw als hoofdrol speler is dit een boek voor jou!

Een boek vol actie, magie en mysterie met een enorm sterke hoofdrolspeler.

Cijfer: 4.5/5


Read: The Queen of the Tearling by Erika Johansen; thestoryhour.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten