16.9.15

Top 5 Wednesday: Mental Health

Top 5 Wednesday, Mental Health - thestoryhour.nl

Het thema van de 'Top 5 Wednesday' lijstjes is vandaag top vijf boeken rondom mental health. Top 5 Wednesday is een groep youtubers en bloggers die elke woensdag een lijstje delen met hun favorieten rondom een bepaald thema. Alle informatie over deze groep kun je vinden in hun goodreads groep. Niet elke week spreekt het thema mij aan, maar zo nu en dan kom ik een thema tegen waar ik wel wat mee kan. Zoals deze week! Mental health is een van mijn favoriete thema's in boeken. Het interesseert mij enorm en ik lees dan ook veel boeken waarin dit thema aan bod komt. Of het nou de grote verhaallijn is of een klein thema in een boek, ik vind het allemaal interessant. Vandaag deel ik dan ook graag mijn favorieten. (Het zijn er dit keer 6 geworden doordat twee boeken in dezelfde serie vallen maar ik ze toch beiden even wou noemen).


My Heart and Other Black Holes door Jasmine Warga
Een heel mooi boek waarin twee mensen worstelen rondom het thema zelfmoord. Niet echt een vrolijk boek dus, maar zeker het lezen waard!

Paaz door Myrthe van der Meer & Up door Myrthe van der Meer
Een verhaal wat zich afspeelt op de PAAZ afdeling in het ziekenhuis. Enorm mooi en grappig geschreven en het boek is gebaseerd op eigen ervaringen, wat het wat mij betreft nog interessanter maakt. Ik noem beiden boeken omdat ik ook echt genoten heb van UP. Ondanks de eerste opname op de PAAZ blijkt toch dat het leven niet in een keer een stuk makkelijker gaat. En ook in UP wordt de PAAZ afdeling mooi geschetst en leer je fijne karakters kennen.

Achter de regenboog door Solomonica de Winter
Over het mental health gedeelte in dit boek kan ik niet al te veel vertellen zonder het te verpesten voor de mensen die het nog lezen willen. Maar in dit verhaal hebben we te maken met Blue die net haar vader is verloren en wraak wil nemen op de man die daar verantwoordelijk voor is. Ik vond het schrijfstijl heel goed en vond de twist aan het einde, waarin het mental health gedeelte nog meer naar voren komt, heel sterk.

Faking Normal door Courtney C Stevens
Een verhaal van een meisje dat een heftige ervaring heeft meegemaakt. Al vrij snel in het verhaal kom je erachter wat er met haar gebeurd is en dat maakt dit boek zo sterk. Je ziet namelijk hoe ze worstelt met haar ervaringen. Ze praat er met niemand over en stoot (bijna) iedereen van zich af. De pijn die ze van binnen voelt, drukt ze zo ver mogelijk weg, maar dit is niet altijd even makkelijk. Een heel sterk boek!

One Kick door Chelsea Cain
In dit boek heeft het mental health gedeelte misschien niet meteen de hoofdrol. Het is namelijk een thriller. Maar onze hoofdpersonage is op kleine leeftijd ontvoerd en heeft een heel aantal jaren gevangen gezeten en nare ervaringen op gedaan. Door flashbacks en situaties die ze tegenkomt, zie je steeds beter hoeveel last ze nog heeft van ervaringen die ze nog niet heeft kunnen verwerken onder andere omdat er nog zoveel weg gedrukt zit. Een goeie thriller een metal health verhaallijn die erg sterk is.

Eervolle vermeldingen:
- Elizabeth is missing door Emma Healy gaat over een vrouw met dementie. Mooi verhaal, en eens een ander perspectief.
- The Girl in 6E door A.R. Torre gaat over een vrouw die ten allen tijde het gevoel heeft dat ze iemand pijn moet doen en moet vermoorden. Ook weer een heel ander perspectief.

Wat is jou favoriete boek rondom mental health?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten