14.3.16

Read: Salt to the Sea door Ruta Sepetys

Salt to the Sea door Ruta Sepetys
Uitgever: Puffin
Genre: Historische YA
Aantal pagina's: 400
Uitgave: Ebook, via Netgalley

'In the cruel winter of 1945, four very different young people narrate their stories. Joana, Emilia and Florian are part of desperate group of refugees trekking across Germany, bound together only by their desperation to reach the ship that can take them away from the war-ravaged land. Alfred is a German soldier stationed on that ship.'
Ruta Sepetys is een van mijn favoriete schrijvers. Ik vond haar twee vorige boeken prachtig en toen ik hoorde waar haar nieuwste boek over ging, voegde ik hem meteen toe aan mijn to read lijstje. En toen zag ik hem een aantal weken geleden verschijnen op Netgalley en besloot ik hem aan te vragen. Wat was ik blij toen ik goed gekeurd was, en wat ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb. Van alle drie de boeken van Ruta Sepetys is dit nu mijn favoriet!

Het verhaal is verteld vanuit het perspectief van vier jonge mensen met alle vier een andere nationaliteit. Drie van hen maken een lange reis door Pruissen richting het schip de Wilhelm Gustloff die hen veiligheid en vrijheid moet bieden. Dit fictieve verhaal is gebaseerd rondom de grootste scheepsramp uit de geschiedenis. De Wilhelm Gustloff zonk begin 1945 nadat het aangevallen was door Russische torpedo's. Zo'n 9000 mensen overleden die avond. Heel veel over de Wilhelm Gustloff had ik nooit gehoord, wat mij na het lezen van dit boek enorm verbaasde. Zo'n grote gebeurtenis en er dan bijna niets over weten. Ondanks dat het geen vrolijk onderwerp is ben ik blij dat ik nu meer weet over deze ramp. 

Het boek zelf is prachtig geschreven. Het zijn korte en makkelijke hoofdstukjes, verteld vanuit een van de vier perspectieven. Ondanks dat je dus elke keer switch van personage is het verhaal heel makkelijk te volgen doordat alle hoofdstukjes met elkaar verbonden zijn. Ik vond vrijwel alle hoofdpersonages leuk, op één na, maar dat is volgens mij ook de bedoeling. En ook de personages die een iets minder grote rol speelden waren allemaal goed. De schrijfstijl en de karakters van Ruta Sepety in haar andere boeken vond ik erg goed, en ook in dit verhaal bewijst ze zich weer. Ook leuk om misschien te weten is dat Sepetys in dit boek een verwijzing maakt naar Between Shades of Gray. 

Ik vond het verhaal erg mooi. De personages hebben al een heleboel meegemaakt op het moment dat je in het boek begint, en dat is meteen te voelen. Naar mate het verhaal vordert leer je de personages steeds beter kennen en kom je erachter wat hun geheimen zijn. De personages krijgen vrijwel allemaal een bijzondere band met elkaar en iedereen voegt iets toe aan dit verhaal. Richting het einde van het boek wordt het steeds heftiger en bleef ik maar hopen dat ze elkaar niet kwijt zouden raken en dat het iedereen zou lukken om in veiligheid te komen, ondanks dat je weet dat het niet goed afloopt met het schip. 

Dit is weer een boek waarvan ik vind dat je het vooral zelf moet ervaren. Ik vertel bewust niet zoveel over de personages zelf, omdat ik denk dat het verhaal extra sterk is als er niet al te veel over weet. Mocht je van geschiedenis houden is dit een echte aanrader. En ook voor mensen die vrijwel nooit historisch boek lezen, probeer het eens. En begin dan met deze, want wat een prachtig boek. Ik las het boek op mijn e-reader, maar nadat ik hem uit had heb ik hem meteen in paperback besteld omdat ik hem graag in mijn kast heb staan. Later deze maand komt hij ook uit in het Nederlands. Al met al een mega aanrader!

Cijfer: 5/5

Read: Salt to the Sea by Ruta Sepetys; thestoryhour.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten